Samstag, 4. Oktober 2008

Vitaminas C

Vitaminas C arba askorbino rūgštis. Šis vitaminas yra žinomiausias žmonėms. Mūsų organizmui jo reikia gana daug. Jis veikia teigiamai bendrą ląstelienos kaitą, didina gyvybingumą, stiprina imuniteta, padeda kolagenų, kaulų statyboje bei audinių atsinaujinime. Vitaminas C padeda prieš skorbutą bei dantenų kraujavimą, yra svarbus antioksidantas. Ypač daug vitamino C reikia organizmui žiema bei pavasarį, kai atšalus orams organizmas nusilpsta ir pasidaro imlesnis infekcijoms. Geriausi produktai yra šviežūs, nes vitaminas C žūsta ilgai ir šiltai laikant maisto porduktus, bei reaguoja jautriai į karšti, šviesą bei deguonį. Vitamino C yra daugiausiai erškėtvaisiuose, šaltalankiuose, uogų sultyse, citrusiniuose vaisiuose, juoduose serbentuose, raugintuose kopūstuose, paprikoje, pertražolėje, pomidoruose, žaliam kopūste, briuseliniuose kopūstuose. Vitamino C poreikis yra apie 75 mg per dieną, tačiau jis gali greit augti, jeigu organiymas dar auga, neštumo metu, maitinant kūdikį, dirbant sunkų protinį ar fiyinį darbą. Vitaminas C nesikaupia organizme, todėl turi būti pastoviai vartojamas. Paminėtina yra vitamino C ir geležies sąveika. Trūkstant vitamino C geležis yra sunkiau įsisavinama.

Keine Kommentare: